Ansambl Lado

Image result for Ansambl LadoAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado” uspješno djeluje već 69 godina i godišnje ima i do stotinu nastupa. Sjedište im je na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu. Svi umjetnici koji djeluju u sklopu Lada ujedno su i njegovi zaposlenici. Plesove, običaje i napjeve od kojih se brojni nalaze i na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine, umjetnički prilagođavaju i interpretiraju na pozornici.

Nedavno je ansambl Lado nastupio u impozantnoj Areni u Puli, najsačuvanijem rimskom amfiteatru na svijetu i pod zvjezdanim ljetnim nebom publici pružip dvosatni spektakl. Ova je godina proglašena i Europskom godinom kulturne baštine, pa povod i nije mogao biti bolji. Tražila se i ulaznica više, pa su par dana pred koncert u prodaju puštene i dodatne karte.

U programu “Ideju regruti” prikazana je hrvatska tradicija kroz folklor čiju koreografiju potpisuje hrvatski etno koreograf dr. Ivan Ivančan. Tu su sadržani elementi narodnih običaja brojnih hrvatskih krajeva – Zagorja, Međimurja, Dalmatinske zagore, otoka Cresa i Murtera i moravskih Hrvata… Nastupilo je 69 izvođača – glazbenika i plesača, baš onoliko koliko godina Lado i djeluje. Živopisna narodna nošnja teška i po nekoliko kilograma samo je pojačala dojam koji je ovaj nastup ostavio pred brojnom publikom. Izvedeno je četrnaest točaka, plesnih i glazbenih. Predstavljeni su običaji odlaska mladića u vojsku, stoga ovaj nastup i nosi i naslov “Ideju regruti”

Lado neki nazivaju i putujućim muzejem zahvaljujući bogatom fundusu od preko tisuću i dvjesto narodnih nošnji. Neki od kompleta nošnji stariji su i od cijelog stoljeća. U ovim nošnjama članovi ansambla nastupaju noseći ih kao kostime tijekom izvedbe svojih pjesama i plesova. Lado se ne ograničava samo na nastupe, ovaj ansambl organizira brojne radionice, predavanja, te nastupe za školsku i predškolsku djecu. Lado već desetljećima nastupa na domaćim i svjetskim pozornicama, pa je u gotovo 50 država svijeta održao koncerte, a može se podičiti i s preko pet tisuća nastupa u domicilnoj Hrvatskoj. Povrh toga, ansambl Lado od svojih početaka do danas ima oko trideset izdanih nosača zvuka.