Glazba iz mjuzikala

Image result for La La LandGlavni predstavnik mjuzikala iz druge polovice dvadesetog stoljeća je Andrew Lloyd Weber s “Mačkama” i “Fantomom iz opere”. “Cabaret” iz 1972. pobrao je čak osam Oscara, film “Briljantin” iz 1978. jedan je od omiljenih mjuzikala čak i generacijama poslije njega. Povratak mjuzikla na velike ekrane napravio je “Moulin Rouge!” 2001, a velika uspješnica bio je i “Chicago” sa šest osvojenih Oscara 2002. godine. Da se žanr mjuzikla cijeni i danas, pokazuje i uspjeh filma “La La Land” iz 2016.

Mjuzikl se kao vrsta zabavnog scenskog glazbenog djela pojavljuje na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. Odlikuju ga izmjene plesa, glazbenih izvedbi i govorenih dijelova. Naziv mjuzikl ustvari je skraćen od engleskog “musical play”, što označava glazbenu komediju ili predstavu. Nastao je na njujorškom Broadwayu kao spoj nekoliko scenskih oblika poput baleta, opere, vodvilja i burleske. Uskoro postaje samostalna vrsta djela kojeg odlikuju kvalitetne, uglavnom zabavne i jazz pjesme. Između dva svjetska rata forma mjuzikla postaje prihvaćenom i u Europi, Francuzi mjuzikl prilagođavaju svom senzibilitetu, pa se iz francuske, intimnije podvrste mjuzikla, razvija šansona. Zrelim dobom mjuzikla smatra se razdoblje između 1920. i 1960. kada dolazi do kvalitetnog povezivanja svih njegovih sastavnica – glazbe, plesa i priče.

U Hrvatskoj mjuzikl postaje popularnim tek u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, dok su do tog doba postojale isključivo operete. Najpoznatiji od skladatelja opereta bio je Ivo Tijardović (“Mala Florayme”, “Splitski akvarel”). Alfi Kabiljo autor je najpoznatijeg hrvatskog mjuzikla “Jalta, Jalta”, a Đelo Jusić piše “Dunda Maroja”. Razvoj rock opere u svijetu s dva velika mjuzikla “Isus Krist superstar” i “Kosa” paralelan je s nastankom hrvatskih rock opera “Gubec beg” i “Grička vještica”.

Glazbeni brojevi po kojima su mjuzikli pamtljivi i koje izvode solisti nazivaju se songovi. Mnogi od songova iz mjuzikala danas se smatraju evergreenima. Prisjetimo se nekih od njih: Singin’ in the Rain, Over the Rainbow, Cabaret, The Sound of Music, Summer Nights, I Feel Pretty, Let the Sunshine In, Don’t Cry for Me Argentina, Let it go…