Hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije

Europsko natjecanje za pjesmu Eurovizije (na engleskom Eurovision Song Contest) natjecateljski je zabavno-glazbeni festival koji se održava svake godine još od njegovog osnutka 1956. U njemu sudjeluju zemlje čije su nacionalne televizijske kuće članice EBU-a, Europske radiodifuzijske unije. Ova unija uključuje gotovo sve države Europe, ali nije samo na nju ograničena. Sastoji se od punopravnih i pridruženih članica. Eurovizija je jedno od najpoznatijih EBU-ovih aktivnosti. Svaki televizijski prijenos i emisija u organizaciji EBU-a započinje s prepoznatljivom glazbenom temom skladatelja Marc-Antoinea Charpentiera, skladane u 17. stoljeću, pod nazivom “Te Deum”.

Iz bivše Jugoslavije pamte se neki od zapaženih nastupa hrvatskih izvođača na Euroviziji. Oni su prethodno pobijedili na Jugoviziji, nacionalnom izboru za predstavnicu države na ovom natjecanju:

  • Vice Vukov – Brodovi
  • Dubrovački trubaduri – Jedan dan
  • Tereza Kesovija – Muzika i ti
  • Daniel Popović – Džuli
  • Vlado Kalember – Ciao amore
  • Doris Dragović – Željo moja
  • Novi Fosili – Ja sam za ples
  • Srebrna krila – Mangup
  • Riva – Rock me baby

Image result for EurovizijePosljednja je osigurala pobjedu tadašnjoj državi, pa je 1990. Eurovizija održana u Zagrebu, mjesec dana prije proglašenja hrvatske neovisnosti. Republika Hrvatska bila je sudionicom Pjesme Eurovizije ukupno 22 puta. Neke od tih pjesama pjevušimo i danas. Prvi put Hrvatska se natjecala 1993. godine, budući da godinu prije Hrvatska radiotelevizija nije na vrijeme uspjela postati članicom EBU-a. Otada je Hrvatska nastupala sa sljedećim izvođačima: Put, Toni Cetinski, Magazin, Maja Blagdan, E.N.I., Danijela, Doris Dragović, Goran Karan, Vanna, Vesna Pisarović, Claudia Beni, Ivan Mikulić, Boris Novković, Severina, Dragonfly i Dado Topić, Kraljevi ulice, Igor Cukrov i Andrea, Feminnem, Daria, Nina Badrić, Klapa s mora, Nina Kraljić, Jacques Houdek i Franka Batelić.

U povijesti hrvatskih nastupa na Euroviziji, najviše su se plasirale dvije pjesme, obje na četvrto mjesto. Godine 1996. Danijela Martinović je otpjevala “Neka mi ne svane”, a Doris Dragović 1999. pjesmu “Marija Magdalena”. Mnoge od pjesama koje su se natjecale na Euroviziji ostale su hrvatskim hitovima za sva vremena.