Hrvatski najstariji glazbeni festivali

Najznačajniji festival zabavne glazbe u Europi odvijao se od sredine dvadesetog stoljeća u Italiji, u Sanremu, pod nazivom Festival talijanske kancone Sanremo. Po uzoru na njega u Zagrebu je 1953. osnovan Zagrebački festival, a potom su ga u Hrvatskoj slijedili Opatijski, Splitski, a potom i brojni drugi.

Image result for Zagrebački festivalZagrebački festival

Zagrebački festival, koji je jedno vrijeme nosio naziv Zagrebfest, najstariji je festival zabavne glazbe u jugoistočnoj Europi. Neprekidno djeluje već 65 godina kao važan glazbeni i društveni događaj koji je popularizirao zabavnu glazbu. Na njemu je predstavljeno nebrojeno mnogo pjesama i izvođača, pa gotovo da nema značajnijeg izvođača koji nije nastupio i na Zagrebačkom festivalu. U naše doba festival i dalje privlači izvođače i publiku i nastavlja sa svojom tradicijom.

Festival Opatija

U svojim početcima Opatijski festival nosio je naziv “Dani jugoslavenske zabavne muzike” i osmišljen je kao radijski festival. Njegov se osnutak smatrao izuzetno važnim kulturnim događajem. Prvi festival održan je 1958., a po uzoru na glamurozan hotelski ambijent festivala u Sanremu, za prostor je izabrana kristalna dvorana opatijskog hotela Kvarner. Danas je Festival Opatija ustanova u kulturi Grada Opatije s ciljem obogaćivanja kulturnog života opatijskih stanovnika i posjetitelja.

Splitski festival

Festival zabavne glazbe Split također spada u jedan od najpopularnijih festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj. Održava se uvijek ljeti u Splitu, još od 1960. godine. Otada je na ovom festivalu nastupilo stotine izvođača sa stotinama izvedbi. Privlači veliku pozornost javnosti, publika ga rado posjećuje, a sam nastup na njemu izvođačima je veoma važan. Splitski festival doista je velikog značaja u nacionalnim razmjerima, pa ga se nekada smatra i simbolom ovoga grada. Finalna večer Festivala redovito se izravno prenosi na televizijskom i radijskom programu hrvatske nacionalne televizijske kuće HRT-a.

Ostali festivali

Osim prva tri, uslijedilo je osnivanje i brojnih drugih diljem Hrvatske, pa spomenimo tako MIK, Festival klapa Omiš, Zadarski festival, Chansonfest, Zlatne žice Slavonije… Festivali novijeg datuma osnutka privlače veliki broj predstavnika mlađih generacija, ali stari festivali i dalje odišu posebnim šarmom.