Nastupi zvijezda u casinima

Image result for Cabaret ClubNekada su nastupi poznatih u casinima bili dijelom razonode za turiste i slučajne prolaznike. U malim prostorijama casina kao što je Cabaret Club poznati izvođači bi nastupali kako bi privukli što više ljudi na kockanje, skupa s mađioničarima, plesačima i drugim zabavljačima. Na takve se nastupe gledalo s nelagodom jer bi bili pokazatelj da je pjevačeva karijera u opadanju. No predstavljali su mogućnost zarade nekadašnjim zvijezdama koje bi nakon blistave karijere tim nastupima popunjavali budžet.

Budući da su izvođači boravili na istome mjestu i u njemu održavali nastupe, a publika dolazila njima, takav tip koncerata prozvan je koncertnom rezidencijom, a umjetnik koji je na tim koncertima nastupao rezidentnim izvođačem. Pokretač ovog trenda bio je pijanist i pjevač Liberace koji je tijekom 1940-tih nastupao u Las Vegasu. Sljedeći koji su se odvažili na ovaj potez bili su Frank Sinatra i Rat Pack tijekom pedesetih. U razdoblju od 1969. do 1976. Elvis Presley je u lasvegaškom Hiltonu održao 837 koncerata, od kojih je svaki bio rasprodan.

Od tog doba koncertna rezidencija prestaje desetljećima biti modom. I u svijesti publike, ali i izvođača, ponovno se počinje smatrati nedobrodošlim potezom u glazbenoj karijeri. No to se sve promijenilo i pojava koncertne rezidencije oživjela je u trenutku kada je Celine Dion odlučila 2003. godine postati rezidentnom pjevačicom u Las Vegasu. Ta je rezidencija požela veliki komercijalni uspjeh i trajala sve do 2007. godine. Uvela je novi oblik scenskih nastupa kombinirajući pjevanje, performans, suvremenu scenografiju i tehnologiju. Time je privukla gotovo tri milijuna posjetitelja. Celine Dion je nedavno u Las Vegasu proslavila svoj tisućiti koncert i time potvrdila uspješnost nastupa u casinima. Ovim je uspjehom i zaradom od preko 385 milijuna dolara uspjela ponovno popularizirati koncertnu rezidenciju kao poželjan način održavanja turneja.

Ovaj su trend potom prihvatili i brojni drugi vrhunski glazbenici, pa su u nakon toga rezidentnim izvođačima u casinima pristali biti i Cher, Backstreet Boys, Gwen Stefani, Mariah Carey, Britney Spears, Rod Stewart, Lady Gaga i brojni drugi.