Jedan od najpopularnijih glazbenih sastava u HrvaImage result for Parni valjaktskoj, a ujedno i najdugovječnijih, je rock sastav Parni valjak. Djeluje još od 1975. godine u Zagrebu, a u početku je zamišljen kao hrvatska verzija tada jako popularne sarajevske skupine Bijelo dugme. Smatra se da je Parni valjak pokrenuo cijelo razdoblje osnivanja rock i pop-rock bendova u Hrvatskoj, pa i šire.

U prvoj su postavi u ovome sastavu svirali Husein Hus Hasanefendić, Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Fuma Miksić i Jurica Pađen. S vremenom dolazi do nekih promjena: Pađen osniva svoj sastav Aerodrom, ulaze u suradnju s Branimirom Johnnyjem Štulićem koji ubrzo osniva sastav Azru, bubnjar postaje Ivan Piko Stančić, a gitarist bivši član Prljavog kazališta Zoran Zok Cvetković. Prve veće uspjehe doživljavaju pjesme “Prevela me mala žednog preko vode”, “Lutka za bal”, “Stranica dnevnika”, “Neda” i “Javi se”. Nakon tog uspjeha, kreće uzastopno izdavanje albuma. “Vrijeme je na našoj strani” donosi pjesmu “Kao ti”, a album “Uhvati ritam” izdaju 1984. Ulaze u suradnju s brojnim predstavnicima tadašnje rock scene, poput Momčila Bajagića Bajage, Margite Stefanović iz grupe Ekatarina Velika, Drage Mlinarca iz Grupe 220. Na albumu “Anđeli se dosađuju” potom izlazi legendarna pjesma “Jesen u meni”, vjerojatno do danas najveći hit Parnoga valjka.

Parni valjak je prvi bend koji je uspio popuniti cijeli glavni zagrebački trg – 1987. to je bio Trg Republike, a danas ga znamo kao Trg Bana Jelačića. Od zanimljivosti iz njihove bogate karijere valja izdvojiti događaj kada je bend nastupio u praznoj, a potpuno rasprodanoj dvorani, zbog nereda nakon utakmice Dinamo – Crvena zvezda u svibnju 1990. Parni valjak kratko se rasformio, u razdoblju od 2005. do 2009. godine, kada se ponovno okupio i nastavio djelovati.

Gotovo pedeset izdanih albuma – studijskih, nastupa uživo, singlova, kompilacija – brojka je koja Parni valjak svrstava u najproduktivnije i najprodavanije hrvatske glazbenike. A brojne nagrade, pozicije na top ljestvicama i rasprodani koncrti povrh toga pokazuju koliko ih publika voli sve ove godine. Vrijeme je doista na strani ovog omiljenog hrvatskog benda.