Kroz cjelokupno poznato postojanje ljudske vrste postojala je i glazba, pa se slobodno može reći da jeImage result for Povijesni razvitak glazbe od samih početaka glazba bila temeljnom sastavnicom ljudskog postojanja. Bez obzira na vrijeme, mjesto, kontinent, veliku naseljenost ili maksimalnu izoliranost, napredne civilizacije ili primarne plemenske zajednice, prošlost ili sadašnjost, a neminovno i budućnost, glazba je u nekoj formi uvijek tu.

U početku je glazba pratila određene religijske rituale, bila pratnja uz rad ili pojedine svečanosti. Prvi poznati sustav notnih zapisa pronalazimo u antičkoj Grčkoj. Kulture s Istoka donijele su u Europu ranu kršćansku liturgijsku glazbu koja s vremenom postaje sve kompleksnija. Do šesnaestog stoljeća vokalna je glazba dominantna, a instrumentalna gotovo isključivo pratnja, no glazbala u to doba postaju sve raznovrsnija. Prva opera po imenu “Dafne” izvodi se 1594. u Firenci i nakon toga se počinje širiti. Barok u glazbi donosi velikih novina i javljaju se brojna imena u svijetu glazbe od kojih su možda najvažniji Bach i Händel. Klasična instrumentalna muzika na svom je vrhuncu kod bečkih velikana s prijelaza iz osamnaesto u devetnaesto stoljeće: Beethovena, Mozarta i Haydna.

Dvadeseto stoljeće, kao i za brojne druge stvari, postaje najsloženijim razdobljem u glazbenoj povijesti. Iako su se već u devetnaestom stoljeću javila prožimanja između glazbe i narodne umjetnosti, to se sve više javlja nakon Drugog svjetskog rata. U tom istom razdoblju započinje vrtoglavi rast takozvane zabavne glazbe, prvenstveno zbog pojave relativno lako dostupnih medija. Ispočetka radija, a potom i televizije, te dostupnih nosača poput gramofonskih ploča, kaseta, video kaseta, kompakt diskova, a u naše vrijeme online usluga za dijeljenje video zapisa. Zabavna glazba označava onu namijenjenu razonodi, laku i nenametljivu glazbu. Jednostavnih je tekstova i pjevna, te izrazito komercijalna, a smatra se srodnom narodnoj i plesnoj glazbi. Osim za glazbene soliste i sastave, glazba se piše za emisije i za filmove. Spomenuto vrijeme ujedno označava i pojavu prvih glazbenih festivala koji i u naše vrijeme, samo u drugom obliku, privlače veliki broj ljudi.