Image result for Prljavo kazališteZagrebački rock glazbeni sastav Prljavo kazalište nedavno je proslavio četrdesetu obljetnicu djelovanja. Osnovan je 1977. godine u Dubravi, radničkom zagrebačkom naselju. Početak je izgledao ovako: u bendu Ciferšlus svirali su Davorin Bogović, Zoran Zok Cvetković, Ninoslav Nino Hrastek i Tihomir Fileš. Njima se priključuje Jasenko Houra i ubrzo odlučuju promijeniti naziv u Prljavo kazalište na temelju epizode iz popularnog stripa Alan Ford. U početku teže punk izričaju oponašajući britanske sastave. Tekstovi i pankerska žestina bili su previše za tadašnje medije naviknute na drugačiju glazbu, pa se njihove pjesme često izbjegava puštati.

Album “Heroj ulice” izlazi 1981. i postaje hitom, a “Korak od sna” postavlja smjernice kojima će bend dalje ići i niže hitove poput “Sve je lako kad si mlad”. Nakon pet izdanih albuma, osnivač Prljavog kazališta Davorin Bogović napušta sastav. Od 1985. mjesto pjevača Prljavog kazališta preuzima Mladen Bodalec. Album “Zlatne godine” postiže veliki uspjeh na tadašnjoj sceni osiguravši im kultni status koji imaju do danas. I sada većina poznaje uspješnice s tog albuma, predivnu baladu “Ma kog me boga za tebe pitaju”, a tu su i brže “Ne zovi mama doktora” i “Sladoled” koje su od onih pa sve do naših dana redoviti dio repertoara klubova, diskoteka, te radijskih i televizijskih glazbenih lista.

Album iz 1988. godine “Zaustavite zemlju” donosi pjesmu “Mojoj majci/Ruža Hrvatska” koja potiče nacionalni naboj spominjući Hrvatsku. Bend kreće na inozemnu izuzetno posjećenu turneju, na kojoj mnogi iz publike nose hrvatske zastave, Turneja spektakularno završava koncertom na Trgu Republike (danas Trgu Bana Josipa Jelačića) u Zagrebu u listopadu 1989. koji je posjetilo nevjerojatnih 250 tisuća ljudi. S albumima “Devedeseta” i “Lupi petama” govore o ratu koji je tada buktao i žrtvama koje su tada podnesene.

Do danas su “Prljavci” izdali oko trideset nosača zvuka, a nedavnim su koncertom u Zagrebu pred trideset tisuća posjetitelja proslavili četrdeset godina uspješnog rada. Iako za sebe kažu da su ulični bend, brojne nagrade koje su u svo ovo vrijeme primili govore nešto sasvim suprotno.