Image result for Tereza KesovijaTereza Kesovija, karizmatična hrvatska glazbena diva, rođena je 1938. u Dubrovniku. Ljubav prema glazbi otkriva vrlo rano, pa i pohađa nastavu u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi u svom rodnom gradu. U Zagrebu je diplomirala flautu na Muzičkoj akademiji.

Prvi pjevački uspjeh postiže u Ljubljani, pobijedivši na natjecanju mladih glazbenika 1958. Otada je uslijedilo šezdeset godina izuzetno uspješne karijere. Nastupavši na brojnim festivalima s pjesmama koje su za nju pisali najveći autori poput Arsena Dedića, Zdenka Runjića, Đele Jusića, dobitnica je velikog broja nagrada. Nastupala je i u inozemstvu, a dva puta i na Pjesmi Eurovizije – prvi put kao predstavnica Monaka 1966., a šest godina kasnije i tadašnje Jugoslavije. Paralelno je gradila karijeru u Francuskoj, pa je tamo bila izuzetno cijenjena umjetnica. Mnogi pamte njezin vrhunski i jako uspješan nastup u Olympiji u Parizu 1988. godine.

Talentirana i temperamentna Tereza uvijek se trudila – i uspijevala – davati najbolje od sebe u pjevačkim interpretacijama. Oni koji su svjedočili njezinim nastupima uživo, također su posvjedočili ogromnoj količini energije koju na pozornici pruža. Ponekad se pojedinci rasplaču od silnih emocija koje osjete slušajući njezine nastupe. Kako sama kaže, u nastup daje cijelu sebe i to publika osjeti. Oni modno osviješteni primijetili su i Terezinu profinjenost i eleganciju u svakoj kreaciji koju odjene.

Pjeva pjesme ukupno na deset jezika – pored hrvatskog, tu su i francuski, njemački, španjolski, ruski, talijanski… Brojni prodani albumi i singlovi izdani na desetke nosača zvuka, pobjede i zapaženi nastupi na festivalima, pjesme na prvome mjestu top ljestvica, dokaz su da je Tereza najslušanija hrvatska pjevačica u povijesti. Prisjetimo se samo nekih od njenih velikih uspješnica:

  • “Nono, moj dobri nono”
  • “Ja sam pjesma”
  • “Sviraj mi sviraj”
  • “Pojubi me s obje bande”
  • “Zapjevajmo prijatelji”

Tereza je svoj zanimljiv životni i glazbeni put opisala u dvije autobiografske knjige, izdane 1994. i 2004. Zahvaljujući tom glazbenom putu, Grad Dubrovnik, kao i hrvatska diskografska nagrada Porin, Terezi Kesoviji dodijelili su nagradu za životno djelo.